Op zoek naar geluk? Stop met vergelijken

Stop met vergelijken

Gelukkige mensen beoordelen zichzelf naar hun eigen, innerlijke maatstaven.
Gelukkige mensen vergelijken minder, genieten meer van andermans succesverhalen en tonen medelijden bij andermans tegenslagen.

Jezelf vergelijken met anderen is schadelijk en maakt je alleen maar ongelukkig (Lyubomirsky). ‘Opwaartse’ vergelijkingen (‘Zij is knapper’ of ‘zijn auto is duurder’) kunnen leiden tot gevoelens van inferioriteit, somberheid, verlies van eigenwaarde, terwijl ‘neerwaartse’ vergelijkingen (‘Ik heb wel promotie gemaakt’ of ‘Hij heeft nog nooit een marathon gelopen’) kan leiden tot schuldgevoelens. Het idee dat je iets moet met iemands jaloezie of de angst dat jou hetzelfde of een zwaarder lot zal treffen.

Geluk is blij zijn met andermans succes

Het probleem met sociaal vergelijken is dat er altijd wel iemand beter is dan jij. Je zou denken dat de gelukkigste mensen zich vergelijken met mensen die ergens minder goed in zijn, maar dit is niet het geval. Uit onderzoek blijkt dat gelukkige mensen zich niet met anderen vergelijken en hier ook geen behoefte aan hebben. Ze beoordelen zichzelf naar hun eigen, innerlijke maatstaven (hoe goed zij zichzelf vonden in wiskunde, koken of gesprekken voeren) en laten de prestaties van anderen geen invloed hebben op hun gevoel van eigenwaarde. Ze verheugen zich eerder in het succes van anderen en tonen medelijden wanneer anderen tegenslagen hebben.

Ongelukkige mensen eerder jaloers

Bij iemand die ongelukkig is, is er sprake van een heel ander patroon. Die wordt eerder moedeloos dan blij van de prestaties van anderen en voelt eerder opluchting dan medelijden wanneer anderen pech hebben of mislukken. Van jezelf vergelijken met anderen word je alleen maar ongelukkig. Hou dus op met jezelf voortdurend met anderen te vergelijken.

Vergelijken: Wat kan je er tegen doen?

Sociaal vergelijken is een variant van het nutteloze piekeren. Je moet uit de greep komen van je piekergedachten en stoppen met het maken van sociale vergelijkingen. Je kunt dit op verschillende manieren doen. Probeer dit driestappenplan:

Loslaten

Loslaten kan helpen bij het stoppen met vergelijken.
Ruim een pieker half uur in, zodat je jouw vergelijkingen met anderen beter kan loslaten.

Ten eerste kun je afleiding zoeken. De gekozen afleiding moet je helemaal in beslag nemen, zodat je niet stiekem kan blijven piekeren of vergelijken. De tweede manier is de stop-methode. Je denkt, zegt of schreeuwt ‘stop!’ of ‘nee!’ als je weer aan het vergelijken bent. Ten derde, ruim elke dag dertig minuten in voor het piekeren. Doe dit op een moment waarop je niet ongelukkig bent. Je zult zien dat het moeilijk is om jezelf tot piekeren te dwingen. De kwesties die je maar niet loslieten, lijken ineens minder belangrijk. De vierde manier is praten over je gedachten en problemen met iemand die je vertrouwt en graag mag. Je ontdekt dat je problemen lang niet zo zwaar zijn als je had gedacht. Kies je vertrouweling met zorg uit. Diegene moet objectief kunnen denken, voorkomen dat jij je nog slechter gaat voelen en gaat niet met je mee in je getob. Pas op dat je je vertrouweling niet eindeloos vermoeit met negatieve gedachten en zorgen, want anders zal hij of zij je in de toekomst gaan mijden. De laatste manier is schrijven. Door je hersenspinsels op papier te zetten word je gedwongen ze te ordenen en te analyseren.

Problemen oplossen

Probeer de problemen die jou aanzetten tot piekeren op te lossen. Al zijn je problemen nog zo groot, zet de eerste stap. Wacht niet af tot iemand je komt helpen, maar handel meteen zelf. Zelfs kleine stappen verbeteren je stemming en je zelfbeeld.

Mijd situaties

Mijd situaties die tot piekeren leiden. Probeer piekeren te voorkomen. Maak bijvoorbeeld een lijst met situaties (plaatsen, tijdstippen en mensen) die aanleiding geven om te piekeren. Mijd deze situaties of zet ze zodanig naar je hand dat je er niet meer van gaat piekeren.

Workshop Effectief gelukkig werken

Ontdek waar jij gelukkig van wordt en je zult succesvol zijn. Volg een workshop Effectief gelukkig werken: bekijk deze korte film voor een korte impressie. Voor meer informatie over een in-company training klik hier. Wil jij meer weten over over hoe je gelukkiger kan werken? Neem dan vooral contact op met mij (06 212 901 84 of mhobbelt@gmail.com). Ik beantwoord graag elke vraag over geluk. :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *