Sonja Lyubomirsky: De vrucht van een vriendelijke daad is…. geluk.
Vrijwilligerswerk maakt gelukkig
Vrijwilligerswerk doen levert net zo veel geluk op als een verdubbeling van je inkomen. Vrijgevigheid en bereid zijn te delen maakt mensen gelukkig. We weten bijvoorbeeld dat gelukkiger mensen eerder aangeven dat zij regelmatig altruïstische handelingen verrichten (bijvoorbeeld boodschappen doen voor een zieke vriend, een vreemdeling helpen), meer tijd besteden aan het helpen van anderen en op hun werk dingen doen die verder gaan dan de taakomschrijving (een collega helpen ondanks hoge werkdruk) (link).
Zinvol leven
Goede daden stimuleren het gevoel dat het leven zin heeft en waardevol is. Door mensen te helpen of je in te zetten voor een goed doel, laat je je vaardigheden, mogelijkheden en deskundigheid zien en krijg je meer grip op je leven. Als je mensen helpt, krijg je daarvoor dank en waardering. Mensen zullen jou op hun beurt helpen als je in nood zit. Door anderen te helpen, bevredig je de basale menselijke behoefte van verbondenheid. Er wordt naar je gelachen, men is je dankbaar, raakt met je bevriend. Andere mensen helpen of troosten kan een welkome afwisseling zijn van je eigen sores en gepieker, omdat je je aandacht op iets anders richt.
Als je geluk hebt, ben je duurzaam
Hulpvaardigheid leidt tot een versterkt gevoel van verbondenheid en solidariteit met je omgeving (‘we dragen allemaal ons steentje bij om ons milieu te beschermen’). Een bijdrage leveren aan een duurzame samenleving door je in te zetten voor een goed doel (bijvoorbeeld Milieudefensie of Greenpeace) of het verkleinen van je eigen ecologische voetafdruk kan je gevoel van verbondenheid vergroten en je daardoor gelukkiger maken.
Geluk kun je leren
Uit geluksonderzoek blijkt dat iedere week een vriendelijk gebaar maken gedurende 6 weken al kan leiden tot een verhoging van je geluk. Belangrijk hierbij wel is dat je blijft variëren en niet steeds dezelfde vriendelijke gebaren maakt. Het moet geen dagelijkse plicht worden, maar wel prettig en nuttig.
Workshop Effectief gelukkig werken
Ontdek waar jij gelukkig van wordt en je zult succesvol zijn. Volg een workshop Effectief gelukkig werken: bekijk deze korte film voor een korte impressie. Voor meer informatie over een in-company training klik hier. Wil jij meer weten over over hoe je gelukkiger kan werken? Neem dan vooral contact op met mij (06 212 901 84 of mhobbelt@gmail.com). Ik beantwoord graag elke vraag over geluk. 🙂
Tips:
-Let goed op de timing. Als je te weinig doet, word je daar niet gelukkiger van. Doe je te veel, dan is de kans groot dat je overbelast, gefrustreerd of oververmoeid raakt. Mantelzorger hebben een verhoogde kans op het ontwikkelen van een depressie.
-Breng variatie aan in je goede daden. Steeds hetzelfde doen leidt tot gewenning. Relaties aan gaan door je goede daad, kan gewenning tegen gaan.
Oefeningen
- Kies één dag van de week uit en doe op die dag een nieuwe, bijzonder goede daad of doe drie tot vijf gewone goede daden.
- Doe een goede daad waarover je met niemand praat en waarvoor je niets in ruil verwacht. Ga je niet uitgebreid zitten afvragen waarom andere mensen niet zo attent zijn als jij. Hiermee overtuig je jezelf ervan dat je niet alleen maar goed doet om bewonderd te worden. Je gevoel van eigenwaarde neemt toe en je goedheid wordt waardevoller.
Interessante stelling: “vrijwilligerswerk doen levert net zo veel geluk op als een verdubbeling van je inkomen.” En wat als je geen inkomen hebt?
Wat als je zonder werk zit en geen andere keuze hebt dat vrijwilligerswerk te doen? De economische crisis is misschien op z’n retour maar voor veel mensen is er nog geen zicht op betaald werk. Misschien heb je voor deze groep nog wat andere tips ;-)!
Beste Paul, het is een uitkomst van een onderzoek. Het geeft aan dat meer en meer geld nauwelijks iets oplevert. Maar daarentegen iets doen voor de samenleving levert wel veel op. En inderdaad als je niks hebt (te weinig geld), dan wordt je daar niet gelukkig van. En het verplichte karakter van het moeten werken of het moeten doen van vrijwilligerswerk draagt niet bij aan je geluk. Wel blijkt uit onderzoek dat de meeste mensen het meeste flow ervaren tijdens het werk, ook als ze het gevoel hebben het te moeten doen. Voor werkloosheid geldt dat werkloosheid in principe leidt tot minder geluk. Uit recent onderzoek blijkt dat dit niet voor alle landen geldt. In Spanje met de massa werkloosheid blijkt dat een werkloze daar niet minder gelukkig is dan iemand met werk. Dit wordt verklaart aangezien de werkloze zich vergelijkt met de vele andere werklozen. Echter Spanje is een land waar mensen in principe geen honger hoeven te leiden. Wat vind jij? 🙂