Instituut voor Nieuwe Economie

 

Nederland is op zoek naar een ongebonden economisch instituut met gezag, dat onderzoek doet en publiceert over hoe een nieuwe, duurzamere economie bereikt kan worden. We zijn geïnspireerd geraakt door de NEF (New Economic Foundation) in het Verenigd Koninkrijk. (website: www.neweconomics.org).

 

We  willen in Nederland een instituut opzetten, dat – op een wetenschappelijk verantwoorde wijze en zo neutraal mogelijk – de wegen zoekt die in een democratische staatsvorm kunnen leiden tot een verhoging, verbreding en bestendiging van het menselijke welzijn.

 

Een dergelijk instituut doet onderzoek naar problemen binnen de huidige economische orde, onderzoekt mogelijkheden tot verbetering en presenteert haar bevindingen. Het instituut gaat uit van een breed economie-begrip, waarin naast ‘harde’ economische factoren elementen als welzijn, geluk en (milieu-)waarden een centrale plaats hebben. Belangrijk is een transparante, betrouwbare werkwijze – multi-disciplinair en met aandacht voor alle maatschappelijke actoren – die de toets van de wetenschapskritiek kan doorstaan. Het instituut staat ook open voor externe bijdragen.

 

Door het open onderzoek, kritische toetsing aan een eigen coherente visie en een professionele wijze van presenteren kan een brede impact  op samenleving en beleid worden gecreëerd.

 

Op dit moment is een klein team van kwartiermakers bezig om te trachten deze ‘droom’ van een Nederlands NEF om te zetten in realiteit.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *